Capsule wardrobe voor baby’s

baby capsule wardrobe

Een capsule wardrobe, je hebt de term vast al eens voorbij horen komen maar wat houd het nou eigenlijk in? En wat is het verschil tussen een capsule wardrobe voor volwassen en een capsule wardrobe voor baby’s.

Een capsule wardrobe is een garderobe met minder items, veel duurzame kleding die lang mooi blijven en kleding die je makkelijk combineert zodat je minder items nodig hebt.

Minder kleding, minder was

Bij de capsule wardrobe zorg je voor een beperkt aantal kleertjes zodat alle items veel gedragen worden. Om te voorkomen dat je je kindje veel moet omkleden is het belangrijk dat je kindje zo schoon mogelijk blijft…. Je raad het al, dat is lastig. Hier toch wat tips:

 • Slabbeltjes kun je ook gebruiken als je baby nog klein is. Zo vang je eventuele oprispingen op na het drinken van de fles. Kies neutrale slabbetjes die bij veel outfits passen zodat ze niet te veel storen.
 • Als je kindje wat ouder is en zelf gaat eten zijn er eetschortjes die ervoor zorgen dat je kindje schoon blijft. Probeer deze eens van de ikea. De schortjes zijn multifunctioneel en ook te gebruiken tijdens het knutselen of schilderen.
 • Dit klinkt misschien wat vanzelf sprekend maar let erop dat je kindje geen te kleine luiers draagt. Veel ongelukjes en doorlek vlekken ontstaan door een te kleine en niet goed zittende luier.

Laagjes tips:

Voor meisjes kunnen stoere spijkershorts en bloomers prima gecombineerd worden met een maillot of warme legging eronder voor de koelere dagen. Zo zorg je er voor dat seizoens items zoals shorts en rokjes meer gedragen kunnen worden.

Het zelfde geldt voor korte mouwen t-shirts en jurken met korte mouwen. Combineer ze met een lange mouwen romper eronder en/of met een vestje er overheen.

Extra items

Niet alle items die je nodig hebt horen bij een capsule wardrobe. Denk hierbij aan:

 • Regenbroek
 • Ondergoed en Rompers
 • Pyjama’s
 • Zwemkleding
 • Nuttige accessoires zoals zonnehoedjes, mutsen, sjaals, handschoenen etc.

Schoenen en slofjes

Baby’s hebben de eerste tijd nog helemaal geen schoentjes nodig. Het zit niet lekker voor je kindje (wie slaapt er nou met zijn schoenen aan?) en het scheelt natuurlijk weer een item! Als je kindje gaat staan kan het prettig zijn om te gaan shoppen voor de eerste schoentjes of slofjes. In deze tijd ontwikkelt je kindje zich onwijs snel en zijn voetjes natuurlijk ook.

Hoeveel items heb ik nodig?

Een officiële capsule wardrobe heeft 37 items. Een capsule wardrobe voor baby’s en kinderen is iets anders. Omdat je kindje snel groeit en andere kleding nodig heeft dan een volwassenen. Daar hoef je je natuurlijk niet aan te houden. Het gaat niet om het hebben van 34 of 39 items in de kast maar de gedachten die erachter zit. Heb ik of mijn kindje dit nodig? Wanneer draag je dit item? Is de kleding makkelijk te combineren? Vaak hebben we veel minder nodig dan we denken.

Kwaliteit of kwantiteit

Als je kindje klein is groeien ze erg snel uit kleding. Toch is het het waard om na te denken waar je je kleding koopt, door wie het gemaakt wordt én van welk materiaal het is gemaakt.

Voorbeelden capsule wardrobe baby’s en kinderen

Baby capsule wardrobe winter voorbeeld:

 • 10 lange mouwen rompers
 • 7 boxpakjes
 • 3 lange broeken
 • 3 longsleeves
 • 3 vestjes
 • 3 mutsjes
 • Totaal 29 items

Extra items:

 • winterjas
 • sjaals & mutsen
 • zwemkleding
 • pyjama
 • sokken

Kind capsule wardrobe winter voorbeeld:

 • 7 lange mouwen rompers (vallen officieel niet onder een capsule wardrobe) Draagt je kind geen rompers meer? Vervang dan de rompers met hemdjes en onderbroeken.
 • 7 lange warme broeken
 • 7 longsleeves
 • 3 vestjes
 • Totaal

Extra items:

 • winterjas
 • sjaals & mutsen
 • zwemkleding
 • pyjama’s
 • sokken
 • skibroek

Kind capsule wardrobe zomer voorbeeld:

 • 5 korte mouwen rompers
 • 5 lange mouwen rompers
 • 5 korte mouwen shirts
 • 3 lange mouwen shirts
 • 2 vestjes
 • 5 shorts of rokjes
 • 5 lange broeken
 • mooie jurk/ feestoutfit
 • totaal 30 items

Extra items zomer:

 • zonnehoedje
 • zwemkleding
 • uv kleding

Zoals je in de voorbeelden kunt zien maak ik veel gebruik van setjes. Dit neemt niet weg dat ik geen fan ben van andere kledingstukken zoals overalls, onesies, jurkjes of rokjes je deze items niet kunt toevoegen en deels vervangen in de capsule wardrobe. Let er wel op dat de items veelzijdig te gebruiken zijn. Bijvoorbeeld een suspender rokje, die draag je in de winter met een dikke sweater en een warme maillot. Terwijl je diezelfde suspender rok ook kunt dragen in de zomer met een luchtig shirtje en blote benen.


Baby capsule wardrobe zomer voorbeeld:

 • 5 korte mouwen rompers
 • 5 lange mouwen rompers
 • 2 vestjes
 • 3 boxpakjes
 • 3 lange broeken
 • 5 shorts
 • 3 longsleeves
 • 5 korte mouwen t-shirts
 • Totaal 29 items

Hoe ziet het kledingkastje van jouw kleintje eruit? Laat het weten in de reacties!
Liefs,

Jadzia