Duurzame kleding en MVO

hippe kinderkleding

Het tv programma genaaid

Toen het tv programma Genaaid op NPO 3 werd uitgezonden rakelde dit aardig wat stof op. In de confronterende serie gingen vijf fashionista naar Myanmar en bezoeken verschillende werklocaties zoals katoenvelden, ververijen en kledingfabrieken. Toen ik de serie zag vond ik het eerlijk gezegd oud nieuws. Ik had vroeger op de middelbare school het geluk om een zeer enthousiaste maatschappij leraar te treffen die ons toen al documentaires liet zien over de kledingindustrie. Maar wat vind ik het goed dat er extra aandacht besteed wordt aan de werkomstandigheden in kledingindustrie en de slachtoffers.

Loon en werkomstandigheden

De medewerkers die werken in de fabrieken maken lange dagen en hebben een hoge werkdruk. Ze hebben amper de tijd om naar het toilet te gaan, te lunchen en mogen niet praten met hun collega’s. Ze werken 6 dagen per week en maken 11 uur per dag. Ik vind het echt ongelofelijk dat zij dit vol kunnen houden. Om het nog erger te maken verdienen ze weinig, zo weinig dat ze amper rond kunnen komen.

Dit staat toch in schel contrast met mijn werkomstandigheden. Ook ik werk hard voor mijn bedrijf. Maar dat is absoluut niks vergeleken met de werknemers in de kledingfabrieken of op de katoenvelden. Ik kan lunchen wanneer ik wil, naar het toilet gaan wanneer ik wil én ik heb ongelofelijk leuk werk waar ik veel plezier uit haal en erg trots op ben.

Milieuvervuiling

Het afval wordt regelmatig gedumpt en de stoffen die gebruikt worden voor bijvoorbeeld het verven van de kleding zijn schadelijk voor de gezondheid van de medewerkers maar ook voor het milieu.

Afval scheiden

Afval scheiden is er bij mij met de paplepel ingegoten en dit is iets waar ik ook dagelijks bewust mee bezig ben. In mijn huishouden scheiden wij het afval maar ook al het afval van Mommy Makes wordt netjes verwerkt. Want bedrijven produceren vaak meer afval dan burgers. Plastic in de plastic zak, papier in de papier container en glas in de glasbak. Maar dat is niet alles. Want we hebben ook nog lege batterijen, huishoudelijke apparatuur en compost. En zeg nou zelf, in het drukke gezinsleven is dat vaak toch te veel werk. Dan gooien we de kleding die nog prima een rondje mee kan in de kliko in plaatst van in de kledingcontainer. Ik vind dat afval scheiden makkelijker moet. Hoe dan wel? Geen idee!

Zakelijk afval scheiden

Ook al het zakelijke afval scheid ik. Karton, papier, plastic en nog veel meer. Aangezien er veel stof bij mij gebruikt wordt blijven er ook veel stofrestjes over. Vaak zijn dat kleine stukken waar je nog maar weinig mee kan maken. Die doneer ik aan Stichting prematuren die met de kleine stofrestjes nog mutsjes, knuffeldoekjes en andere producten kunnen maken waar ik simpel weg geen tijd voor heb.

Kleding verpakt in plastic

Laatst kreeg ik de vraag waarom ik mijn producten niet individueel verpak in plastic, want dat ziet er toch professioneler uit. En ik kan de lieve dame geen ongelijk geven. Het ziet er ook gewoon netter en professioneler uit als elk kledingstuk in zijn eigen zakje zit. Maar toch doe ik het NIET. Want ik wil niet alleen goed omgaan met het afval wat ik heb maar ook voorkomen dat er nog meer afval de wereld in gaat. De beruchte plastic soep is niet uit zichzelf ontstaan.

Biologische stoffen en duurzaamheid

Ik probeer zoveel mogelijk stoffen met het oeko-tex keurmerk of biologische stoffen te kopen. Toch hebben lang niet al mijn stoffen zo’n keurmerk en daar baal ik best van. Het ligt er simpelweg aan dat ik het aanbod biologische stoffen erg klein vindt. Ik hoop dat hier verandering in komt zodat ik op termijn 100% biologische kleding kan maken.

Verantwoordelijkheid

Vaak is er rondom dit onderwerp veel discussie over bij wie de verantwoordelijkheid ligt. Bij de consument of de grote invloedrijke bedrijven? Ik vind dat de verantwoordelijkheid bij beide ligt. Natuurlijk hebben de bedrijven die de kledingfabrieken zo weinig budget bieden of onverantwoord omgaan met hun afval hier een grote rol in. Wat ik doe is niks vergeleken met wat een groot bedrijf kan doen voor mens en milieu. En toch doe ik het. Weet je waarom? Omdat ik wil dat mijn kinderen later in een gezonde wereld leven. Dat er nog iets overblijft van de natuur en dat de medewerkers niet zo verschrikkelijk worden uitgebuit om de winst van grote kledingmerken te vergroten. Daarom draag ik mijn (zeer kleine) steentje bij.

Mommy Makes Duurzaam

Ik ben ongelofelijk trots dat ik niet alleen super leuke baby- en kinderkleding maak maar ook een duurzaam bedrijf ben. Dat ik een steentje bijdraag aan een betere wereld en jij kunt dat ook. Door te winkelen bij kleine duurzame bedrijven verminder je de vraag naar fast fashion. Je koopt kleding van mij, een naaister die in alle vrijheid, onder goede arbeidsomstandigheden de baby- en kinderkleding aan het maken is. Waar al het afval gescheiden wordt en je kleding koopt die goed voor het milieu is.

Ik zou het erg leuk vinden om te lezen wat jij vindt van de kledingindustrie en de invloed op het milieu! Laat gerust een reactie achter of lees mijn andere blogs.

Liefs,

Jadzia

duurzame kleding