Een kastje vol babykleding

handgemaakte-babykleding

Kindje op komst

In december 2021 verwachten een kindje! Wij hebben er ontzettend veel zin in en de tijd vliegt voorbij. Gelukkig ben ik al vroeg in de zwangerschap begonnen met naaien want deze keer wil ik alle babykleding volledig zelf maken. Een flinke klus die ik met veel liefde heb vervult.

Wat kleine uitdagingen

Ik vond het starten een uitdaging wat er waren een paar beren op de weg. Het geslacht van onze baby is een verrassing voor bij de geboorte dus ik moest toch (grotendeels) unisex kleding maken. Deze keer krijgen wij een winterbaby (onze dochter is een zomerkindje) dus ook dat is even omschakelen. Zoals je in een eerder blog al kon lezen willen wij vanaf de geboorte wasbare luiers gebruiken. Wasbare luiers hebben een invloed op de kleding gezien ze wat groter en dikker zijn dan wegwerpluiers. Omdat ik nog geen ervaring heb met wasbare luiers besloot ik om alle babykleding die ik wilde maken wasbare luier-proof te maken. Zodat ik zeker zou zijn dat de dikke luierkont in alle kleding past.

Capsule wardrobe

In mijn blog ‘Capsule wardrobe voor een baby‘ leg ik uit wat de voordelen van een capsule wardrobe zijn en hoe je er mee kunt starten. Ik wilde ervoor zorgen dat ondanks de vele prints en kleurtjes de kleding goed te combineren zou zijn. Daarom ging ik voor mix and match outfits. De broekjes zijn een effen kleur en de shirtjes hebben een vrolijk printje. Ook de rompertjes matchen leuk bij de broekjes en overalls. Ook de vestjes en mutsjes hebben een effen kleur zodat ze makkelijk te combineren zijn.

Welke maat babykleding?

Onze dochter had een heel gemiddeld geboortegewicht (3400 gram) en past maat 50 ongeveer 5 á 6 weken. Maarja als al die mooie babykleding handgemaakt is speciaal voor onze baby wilde ik toch graag dat het wat langer mee zou kunnen. Daarom heb ik de babykleding in maat 50/56 en maat 62 gemaakt. Ook heb ik de cuffs bij de benen en handen verlengbaar gemaakt in de hoop dat onze kleine baby langer met zijn of haar kleertjes zal doen.

Het resultaat!

Rompertjes

 • 5 rompertjes in maat 50/56 (niet allemaal 100% unisex)
 • 5 rompertjes in maat 62

Onesies en boxpakjes

 • 1 onesie met rits in maat 50/56
 • 1 onesie met rits in maat 62
 • 3 boxpakjes met elastiek op de rug in maat 50/56
 • 4 boxpakjes met elastiek op de rug in maat 62

Broekjes

 • 3 broekjes maat 50/56
 • 12 broekjes maat 62

Shirtjes

 • 1 overslag shirtje newborn
 • 6 overslag shirtjes maat 62
 • 5 shirtjes met enveloppe hals maat 62

Harem overalls

 • 2 overalls maat 50/56
 • 2 overalls maat 62
 • 1 overall maat 68

Vestjes

 • 2 vestjes in maat 62 + mutsjes