Het organiseren van een succesvolle giveaway

hoe organiseer je een succesvolle gveaway

Hoe organiseer je een succesvolle giveaway?

Tegenwoordig kun je er niet meer omheen de giveaways op social media zoals Facebook en Instagram vliegen om je oren. Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw giveaway een succes wordt? Hoe zorg je ervoor dat mensen jouw giveaway de moeite waard vinden om op te reageren of misschien te delen op hun social media account. In dit artikel lees je tips en verschillende mogelijkheden om jouw giveaway tot een succes te maken.

Tip 1, Wat wil je bereiken?

Het is belangrijk om goed te weten wat je wilt bereiken met de giveaway. Alleen als je weet wat je wilt bereiken kun je werken aan een succesvolle giveaway. Wil je meer volgers op social media? Een product promoten?

Voorbeelden van verschillende doelen om een giveaway te organiseren:

  • je naamsbekendheid vergroter
  • een bepaalde doelgroep aanspreken
  • een nieuw of specifiek product onder de aandacht brengen
  • je emaillijst uitbreiden
  • meer views op je website generen

Tip 2, stel voorwaarden op

Je weet nu wat je doel is. Top, maar hoe ga je je doel bereiken? Om een goede giveaway te organiseren is het belangrijk om duidelijke voorwaarden te vermelden. Dat kunnen simpele acties zijn zoals ‘Volg @mommymakesnl op instagram’ of ‘like dit bericht’. Maar ook ingewikkeldere acties zoals ‘plaats de link van het artikel dat je wilt winnen’. Zorg dat de voorwaarden die je opstelt overeenkomen met je doelen. Wil je meer naamsbekendheid? Vraag mensen dan om je bericht te delen of andere account te noemen (taggen) in reactie.

Doelen en acties:

  • Naamsbekendheid, vraag je volgers om je bericht te delen zodat meer accounts jouw bedrijf of profiel voorbij zien komen.
  • Doelgroep, zorg dat je een prijs weggeeft wat jouw doelgroep wilt winnen. Wil je bijvoorbeeld jonge ouders aanspreken geef dan bijvoorbeeld een kinderwagen weg.
  • Product onder de aandacht brengen, zorg dat de afbeelding die bij je giveaway staat het product is dat je onder de aandacht wilt brengen. Vertel over dit product en geef aan dat ze het product kunnen winnen.
  • Emaillijst, wil je meer subscribers bij je nieuwsbrief. Geef dan aan dat ze mee doen met de giveaway door zich aan te melden voor jouw nieuwsbrief. Let er wel op dat je duidelijk vermeld hoe ze zich kunnen aanmelden!
  • Meer websiteviews, vraag je volgers om je website te bekijken of te zoeken naar een bepaald product.

Denk ook goed na over tot wanneer de giveaway loopt en wanneer je de winnaar(s) bekend wilt maken. Plaatst dit ook in de giveaway tekst zodat er geen verwarring kan ontstaan. De meeste giveaways lopen ongeveer 1 week maar dit is natuurlijk helemaal aan jouw. Het is ook mogelijk om iets weg te geven als er een mijlpaal is bereikt. Bijvoorbeeld ‘ik geef een broek naar keuze weg als ik 1000 volgers op instagram heb’. Of ‘de 100ste klant ontvangt een cadeaubon t.w.v. €20 bij zijn bestelling.

Hoeveel voorwaarden stel je aan een deelname?

Des te meer voorwaarde je opstelt des te moeilijker het is om mee te doen. Probeer hier en balans in te vinden. Is het heel makkelijk om mee te doen? Dan kan het zijn dat niet alle deelnemers oprecht geïnteresseerd zijn en misschien maar meedoen omdat ze ‘iets’ willen winnen. Wanneer je het moeilijk maakt om mee te doen krijg je zeer waarschijnlijk minder reacties op je giveaway maar de keerzijde is dat deze mensen wel echt jouw product willen winnen.

Tip 3, zet je giveaway op een druk moment online

Wanneer zitten jouw volgers het meest op instagram? Is dat in hun pauze, in de ochtend of misschien ‘s avonds als ze op de bank zitten. Bestudeer je volgers goed en plaats de winactie wanneer je volgers online zijn.

Hoe vaak organiseer je een giveaway?

Dat is natuurlijk volledig afhankelijk van je budget. Zelf doe ik het niet te vaak en probeer ik het speciaal te houden. Online webshop Topvintage organiseert elke vrijdag op een facebook pagina een giveaway. Veel volgers weten dit en doen trouw elke week mee. Wil jij regelmatig een giveaway organiseren? Doe dit dan op een vast moment.

Dit waren mijn tips! Laat je even in een reactie weten of je iets aan mijn tips gehad hebt? Bedankt voor het lezen.

Liefs, Jadzia

P.s. bekijk mijn instagram account om de giveaways die ik georganiseerd heb te bekijken en natuurlijk mee te doen.