Werken met Brandreps

Wat is een brandrep?

Een brandrep is een ouder die foto’s maakt van zijn of haar kindje in de producten van Mommy Makes én de producten promoot. Het promoten van onze baby- en kinderkleding gaat veelal via social media.

Voor (startende) bedrijven is het werken met brandreps ideaal. Je ontvangt goede productfoto’s zonder een fotograaf in te hoeven huren. Dat is laagdrempelig en een stuk goedkoper.

Mijn ervaring

Toen ik Mommy Makes opende ben ik vrij snel aan een aantal samenwerkingen begonnen met brandreps. Alleen waren ze niet allemaal even positief.

De eerste brandrep waarmee ik samenwerkte had mij een DM gestuurd op instagram. Ze had zo’n 1000 volgers en ik kon op haar profiel zien dat de al met meerdere accounts had samen gewerkt. Dat klonk goed, dus ik ging in op haar voorstel. Ik stuurde een setje op en hoorde niks meer terug. Ik kreeg helaas alleen maar leugens over dat de foto’s nog kwamen. Sh*t natuurlijk maar wel een goede reality check. Want je stuurt toch, meestal gratis, producten naar iemand die je niet kent.

Ook heb ik helaas meerdere brandreps gehad die mijn merk niet promoten zoals afgesproken of geen kwalitatief goede foto’s maakte. Wat ik daarvan heb geleerd is om geen langdurige samenwerkingen aan te gaan. Ik begin nu met een korte samenwerking en de brandreps waar ik graag mee samenwerk vraag ik of ze nogmaals willen samenwerken.

Natuurlijk heb ik ook hele positieve ervaringen met brandreps! Ik ken nu een aantal mama’s waar ik regelmatig mee samenwerk en die onwijs hun best doen! En daar ben ik zooo blij mee!

Brandrep kiezen

Op instagram zijn een heleboel accounts die werken als brandrep. Zoek eens op de hashtag #brandrepsearch_nl. Bedenk ook wat jij het belangrijkste vindt. Iemand die je veel promoot of liever goede foto’s. Houd jij van lifestyle foto’s?

Je kunt ook een brandrepsearch openen. Dan plaats je een bericht op instagram dan je op zoek bent naar brandreps. Vermeld in de post duidelijk alle eisen en wensen. Vergeet niet wat toepasselijke hashtags te plaatsen zodat je bericht gevonden wordt door brandreps.

Tips, werken met brandreps

Het aller belangrijkste is om goede afspraken te maken. Bespreek bijvoorbeeld de volgende punten:

  • Wat ontvangt de brandrep?
  • Wat wil jij ervoor terug hebben?
  • Hoeveel foto’s wil je ontvangen?
  • Wat wil je voor foto’s ontvangen?
  • Binnen hoeveel dagen/weken wil je foto’s ontvangen?
  • Een hele belangrijke: Waar ga je de foto’s plaatsen en geeft de brandrep daar toestemming voor?
  • Is het een eenmalige samenwerking of bijvoorbeeld voor een aantal maanden?
  • Ontvangt de brandrep een kortingscode om het product te promoten?
  • Hoe wil je dat de brandrep je merk promoot?

Uiteraard zijn alle afspraken afhankelijk aan je eigen voorkeuren. Zelf leg ik graag de afspraken vast in een contract. Dit klinkt misschien wat drastisch. Een goed contract beschermt zowel het merk als de brandrep. Wat erg belangrijk is is het bepalen wie de rechten heeft over de foto’s en hoe de foto’s gebruikt mogen worden.

Liefs,

Jadzia